Adaptif Liderlik
- Ekin Cengic
- Jan 29, 2022
- 2 min read
Yeni oluşumlar ve hayaller,
onları yeni stratejiler ve yetenekler ile harekete geçirecek
“Adaptif Liderler” ister.
“Yeni İnsan”ın temel becerilerinden biridir bence adaptif liderlik.
Bu kişiler değişime öncülük ederken bir anlamda belirsizliği yönetirler. Bunun için liderlik pozisyonunda olmanın, yüksek performans göstermekten daha fazlası olması gerektiğini bilirler.
Çünkü adaptif liderler, liderliği uygulayan bir otorite figürü olarak
problemleri teknik ve uyarlanabilir olmaları açısından birbirinden soyutlayarak konuyu
değerlendirirler. Ve bu ayrımı yapabilmek için de kendilerine şu soruyu sorarlar:
“Karşılaştığım bu zorluk insanların değerlerinde, tutumlarında, alışkanlıklarında veya davranışlarında değişiklik gerektiriyor mu?”
Cevap “hayır “ise konu tekniktir ve gerekli bilgiye sahip birine devredilebilir.
Ancak cevap “evet” ise adaptif ve inovasyonun psikolojik bir unsurla da yönetilmesi gerekebilen bir sürece liderlik etmesi gerekir.
Flickr ve Slack gibi uygulamaları geliştiren Stewart Butterfield, bir davranış değişikliği yaratmayan inovasyonun, gerçek bir inovasyon olmadığına işaret eder.
Teknik sorun genelde mekanik ve önceden belirlenmiş tatmin edici bir yanıt içerirken, adaptif (uyarlanabilir) sorunun tanımı belirsizdir. Adaptif becerilere sahip bir liderin uzmanlığı işte bu gibi durumlarda işe yarar. Böyle bir lider, önce sorunu tanımlamaya yardımcı olur ve ardından çevresini olası cevaplar bulmak için harekete geçirir.
Adaptif Liderlik kavramının yaratıcılarından Dr. Ron Heifetz “Adaptif liderlik, insanları zorluklarla mücadele etmek ve gelişmek için harekete geçirme pratiğidir.” der.
Bu, liderlik sürecini yönetirken zihin kalıplarımızı, etrafımızda tekrar eden durum ve olayları gözlemlemeyi, gözlemlediğimizi yorumlamayı ve etkili müdahaleler tasarlamayı içeren sürekli bir döngüdür. Ve beş temel prensibi içerir:
1-Empati,
2- Adalet,
3- Öğrenmeyi ve büyümeyi kapsayan gelişim,
4- Bir şeyler yolunda gitmediğinde rotayı değiştirmeye istekli ve geri bildirime açık bir karakter,
5- Böl ve yönet yaklaşımı yerine tarafların birlikte fayda sağlayacağı kazan-kazan anlayışı.
Peki ya siz, günlük yaşamınızdaki ihtiyaçlarınızı yönetirken taşıdığınız kimliklerinizi (personalarınızı) düşündüğünüzde; örneğin ebeveynlik, iş veya sosyal ilişkilerinizde; hedeflerinizi gerçekleştirmek ve değişiklikleri başlatmak için adaptif becerilere ne kadar sahipsiniz?
EC.
Animation design by @stracknl
Comments